10 Απριλίου, 2020 margarita

Ήμασταν έτοιμοι τεχνολογικά για εργασία από το σπίτι;

Αντώνης Ψαράς | Microbase Managing Director

Μετά από λίγες μέρες εντατικής εργασίας από το σπίτι, βοηθώντας τους πελάτες μας να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της τηλεργασίας και σκεπτόμενος όλα τα τεχνικά και οργανωτικά θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τελικά δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τεχνολογικά τον COVID-19.

Μερικά από τα προβλήματα που εντόπισα:

  • Το Internet Feed των εταιριών δεν είχε σχεδιαστεί για να δεχθεί τόσους Remote Users, με αποτέλεσμα η όποια τεχνική λύση που απαιτούσε VPN στην εταιρία να είναι μη εφικτή.
  • Οι Firewalls δεν διέθεταν τα απαραίτητα resources και Licenses για τη σύνδεση τόσων χρηστών με τα κεντρικά της εταιρίας.
  • Η τηλεπικοινωνιακή υποδομή δεν ήταν μέρος του BCP (Business Continuity Plan), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις η ηχογράφηση κλήσεων και η καταγραφή αποτελούσαν προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση της χρήσης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
  • Το BCP δεν ήταν γνωστό στους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο οι πολιτικές ασφαλείας της εταιρίας.
  • To BYOD και η «προστασία» αυτών δεν είχε προβλεφθεί οπότε οι χρήστες δεν διέθεταν υλικό για ασφαλή πρόσβαση στην εταιρία.stay homeΌλα τα παραπάνω σε συνάρτηση με την «εμμονή» μας να έχουμε όλες τις υποδομές μας, εκεί, στο διπλανό δωμάτιο, για να τις βλέπουμε, ανάγκασε όλες τις τεχνικές ομάδες να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Γι’ αυτό, ακόμα και τώρα, τις δύσκολες ώρες για όλους, θα πρέπει να οργανωθούμε. Ό,τι μπορεί να ανέβει στο Cloud, πρέπει να ανέβει. Υποδομές, εφαρμογές, υπηρεσίες ακόμα και τηλεφωνία, το expertly μας, μπορούν να «σερβιριστούν» αξιόπιστα και με ασφάλεια μέσω Public Internet, μειώνοντας το φόρτο των κεντρικών υποδομών.Τα γεγονότα δείχνουν ότι υπό πίεση λειτουργούμε καλύτερα. Δυσκολευόμαστε, αλλά τα καταφέρνουμε. Έστω κι έτσι, για καλό είναι. Όπως λέγεται: κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εκεί που είχε ένα long-term πλάνο, εφαρμόστηκε μέσα σε 2 μήνες, και ήρθε για να μείνει.

Ως κατακλείδα – Τώρα που μένουμε σπίτι, η λύση είναι το σύννεφο.