2 Απριλίου, 2024 margarita

Υβριδικό μοντέλο εργασίας | Τα οφέλη για την ευημερία των εργαζομένων

Μαργαρίτα Επιτροπάκη | Corporate Communication & Marketing Manager

Οι εργαζόμενοι σας αποτελούν κεφάλαιο και ασφάλεια

MB_POST BLOG_Epitropaki EL

Ποια ομάδα των stakeholders μιας εταιρίας είναι η πιο σημαντική;

Θα έλεγε κάποιος, οι πελάτες.

Εγώ θα έλεγα πρώτα οι εργαζόμενοι και μετά οι πελάτες.

Και ο λόγος είναι απλός: αν οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι, τότε είναι και οι πελάτες.

Τα τελευταία 20 χρόνια (ακόμα περισσότερο αν ψάξουμε τον κόσμο) υπάρχει ένα τμήμα στους περισσότερους σύγχρονους οργανισμούς με το όνομα Employee Communication/ Engagement/ Brand Promotion (μπορεί κανείς να βρει ποικιλία ορολογίας). Ο στόχος του είναι ένας: να προσελκύσει τους εργαζόμενους, με τρόπο που τους παρακινεί να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους και να προσφέρουν την επιχειρηματική στρατηγική πιο αποτελεσματικά.

Η συζήτηση για το πώς να προσελκύσετε τους εργαζόμενους μπορεί να διαρκέσει καιρό, αλλά ας εστιάσουμε εδώ σε μια απλή -αλλά πολύ σημαντική- πτυχή:

να τους δώσει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Το «πώς να» στις μέρες μας είναι πιο εύκολο από ποτέ!
Δώστε τους την επιλογή ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας!

Αγαπητοί επιχειρηματίες, είναι ξεκάθαρο ότι η λύση προς το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι το CLOUD. Η επένδυση στο cloud (μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων):

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία

Οι λύσεις απομακρυσμένης εργασίας είναι πλέον απαραίτητες για Business Continuity – για αρχή. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν με ασφάλεια από απόσταση. Με πλήρη ψηφιακό εξοπλισμό, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να επικοινωνούν με τους πελάτες με ασφάλεια, να διαχειρίζονται παραγγελίες, να χρησιμοποιούν ψηφιακά συστήματα & αρχεία της εταιρίας, να διατηρούν την παραγωγικότητά τους, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή – laptop, pc, tablet, smartphone.

Προωθεί τη συνεργασία

Οι ομάδες μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα και πιο γρήγορα. Η επικοινωνία και η κοινή χρήση αρχείων είναι άμεσες, δεν υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί ή χρονικά κενά, οι αποστάσεις εξουδετερώνονται αποτελεσματικά και η παραγωγικότητα βελτιώνεται καθώς οι εργασίες -όπως η επανεισαγωγή δεδομένων- καθίστανται περιττές. Κάτι σημαντικό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι λύσεις cloud απλοποιούν τις γενικές λειτουργίες και οι ομάδες ολοκληρώνουν τις καθημερινές εργασίες πιο γρήγορα και πιο εύκολα, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν πολλαπλά συστήματα.

Προάγει την ικανοποίηση των εργαζομένων

Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας επιτρέπουν στους εργαζόμενους να οργανώνουν την εργασία τους γύρω από την καθημερινή τους ζωή και όχι το αντίστροφο. Έχουν την ελευθερία να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους, κάτι που φαίνεται να φέρνει την ισορροπία που τους έλειπε μεταξύ οικογένειας και εργασίας. Το αίσθημα ελευθερίας ικανοποιεί πάνω από το 53% των εργαζομένων που δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν αυτό το μοτίβο (Buffer).

Αγαπητοί επιχειρηματίες, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον επίσης τα ακόλουθα οφέλη του CLOUD:

Αυξάνει την παραγωγικότητα

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Global Analytics, όσοι εργάζονται από το σπίτι είναι 15% έως 45% πιο παραγωγικοί από ότι όταν εργάζονται από το γραφείο. Στην πραγματικότητα, αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τη μόνιμη υιοθέτηση υβριδικών μοντέλων εργασίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Μειώνει το λειτουργικό κόστος

Πολλές εταιρίες σημείωσαν σημαντική μείωση στο λειτουργικό τους κόστος λόγω της εφαρμογής ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας. Ακόμη και εταιρίες με μικρότερη υποδομή έχουν τη δυνατότητα να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις μεγαλύτερες.

Εν κατακλείδι…

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η ευελιξία ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας:

  • προάγει την ευημερία τους,
  • τους επιτρέπει να εξισορροπούν καλύτερα τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις με τις προσωπικές τους ανάγκες και δραστηριότητες,
  • έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους, λόγω της αυξημένης ελευθερίας και αυτονομίας,
  • μειώνει το άγχος και την κούραση που προκαλείται από τις καθημερινές μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας,
  • επηρεάζει την εμπιστοσύνη που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι στο brand name της εταιρίας.

Για να μην αναφέρουμε την αυξημένη παραγωγικότητα!

Αγαπητοί επιχειρηματίες, η αποτελεσματική υιοθέτηση του CLOUD – εστιάζοντας εδώ στην απομακρυσμένη εργασία – θα σας φέρει μπροστά σε μια ποικιλία αποδεδειγμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Η ουσία είναι…

Η εμπειρία των εργαζομένων επηρεάζει την εμπειρία του πελάτη

 

Πληροφορίες

Από την έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2024

  • «Στην κορυφή με 94% οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν δυο στοιχεία: την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τις χρηματικές απολαβές.»
  • «Το 46% του δείγματος, δήλωσε ότι ο/η εργοδότης/τρια του δεν του προσφέρει αρκετή ευελιξία, για να εργάζεται από το σπίτι.»